2010. április 22., csütörtök

ePUB formátumú könyvek 3. - Összerakás és véglegesítés

Az előző írásaimban megismerkedhettünk az ePub formátumú könyvek készítéséhez szükséges előkészületekkel, valamint a konténer állománnyal. Most következik az e-könyv összerakása.

Képek lementése

Amennyiben az eredeti dokumentumunk tartalmaz képeket, akkor azokat szedjük ki az eredeti állományból, és mentsük le egyesével az OEBPS/images mappába.

Forráskód tisztítása

A következő lépésünk az, hogy megtisztítsuk HTML állományunk forráskódját a szövegszerkesztő által belerakott felesleges formázásoktól. Erre lehet külön programot is használni, mint például a Java-alapú Tag Soup, de az a legbiztosabb, ha ezt a műveletet saját kezünkkel végezzük.

Töltsük be a szerkesztőnkbe (továbbra is a PsPad-et ajánlom) a HTML-fájlt, majd tisztítsuk meg a fájlt a következők szerint:

  • A szövegformázások közül a következő tag-ek maradjanak csak meg: <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <p>, <i>, <b> és <img ...>. Az összes többit töröljük, beleértve a <body>-t az előtte lévő, valamint a </body>-t az utána lévő résszel együtt.
  • A megmaradt tag-ekből töröljük ki az összes formázást, beleértve a különböző stíluslapi formázásokat.
  • A képeknél <img ...> a kép útvonalát állítsuk át images/képnév.jpg-re.
Mivel a szövegformázások általában az egész szövegben ugyanazok, ezért a formázásokat legegyszerűbben a szerkesztő Csere funkciójával tudjuk eltávolítani, aholis üresen hagyjuk azt a részt, ahova a csereszöveg kerülne.

Miután megtisztítottuk a forrásfájlt, a következő dolgunk a bekezdések újraformázása. Ez azt jelenti, hogy a könyv minden egyes bekezdését el kell látni <p> és </p> tag-gel. Mivel ehhez egy robot képességeivel kellene vetekednünk, ha manuálisan szeretnénk csinálni, ezért jobban járunk, ha a kód újraformázását kérjük a PsPad-től (HTML menü --> HTML kód újraformázása). Ez automatikusan berakja a megfelelő helyekre a szükséges bekezdésjeleket.


Szöveg szétdarabolása

A szövegünket fel kell darabolnunk fejezetekre, és el kell helyezni a konténer-állomány fájljaiba. Nyissuk meg a title_page.xhtml fájlt. A title részbe vigyük fel a mű szerzőjét és címét, a body részbe különböző címsor stílusokkal adjuk meg ugyanezt (pl. h1: a szerző neve, h2: a mű címe, h3: a sorozat elnevezése, már ha a könyv egy sorozat része). Ezzel készen is vagyunk a címállománnyal.

Ezt követi a copyright.xhtml, ahová a szerzői jogi információkat érdemes bemásolni. Itt is (és a továbbiakban minden fájl esetében, ahová a szövegeket másoljuk) adjuk meg a title tag-nél az adott rész/fejezet címét.

Ezután ismét egy monoton életérzésű rész következik. A chap01... .xhtml állományokba egyesével másoljuk be a HTML-állományunkból az egyes fejezeteket. Minél nagyobb méretű könyvről van, ez annál tovább fog tartani. Végezetül a sablonban megmaradt felesleges fejezet-állományokat (amennyiben vannak ilyenek) töröljük.

Tartalomjegyzék kialakítása

Amennyiben idáig eljutottunk (és még nem fásultunk bele a dologba), akkor a tartalomjegyzék-fájlt kell módosítanunk a fejezetcímeknek megfelelően (toc.ncx). Az egyes fejezetek címeit (a Címsorokká formázott tag-eket) kell felvinnünk a navpoint-ok text részébe. Ismételten felhívom a figyelmet rá, hogy itt mellőzzük az ékezetes karakterek használatát. Amennyiben elfogynak a navpoint-ok, az előzőek alapján tudunk újabbakat hozzáadni a fájlhoz.

Metaadatok megadása

A könyv tartalmi része ezennel fel lett töltve, már csak a könyvolvasók által igényelt metaadatok megadása van hátra. Először is a tartalomjegyzék fájlban adjuk meg a könyv azonosítóját, majd ugyanezt az azonosítót vigyük fel a content.opf állományba is.

A további metaadatokkal (szerző, cím, kiadó, stb.) szintén töltsük fel a content.opf fájlunkat, majd ugyanitt töröljük a felesleges fájlokra mutató jelzéseket a manifest és spine részen (illetve amennyiben bővíteni kell a listát, a fejezetek számának megfelelően bővítsük).

Könyv véglegesítése

És végül elérkeztünk az utolsó lépéshez. A könyv borítóját helyezzük el az images mappában cover.jpg néven. Amennyiben fokozni akarnánk a könyvünk külcsínyét, akkor a stylesheet.css állományban módosítsuk a tag-ekhez kapcsolódó formázásokat. Arra figyeljünk, hogy soha ne pixelben, hanem százalékban adjuk meg a formázási értékeket, mivel a könyvolvasók felbontása más és más lehet.

A formázás után a konténer-állomány részeit csomagoljuk vissza .zip formátumba, majd nevezzük át .epub-ra a kiterjesztését. Betöltjük az e-könyvet a könyvolvasóba, és élvezzük a munkánk jól megérdemelt gyümölcsét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése